Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

Roquetes

Roquetes
Panoràmica de Roquetes (Roquetes Comunicació-Antolí Ortiz)Imatge
 
Els Ports (Roquetes Comunicació-Antolí Ortiz)Imatge
 
Centre d'Informació del Parc Natural dels Ports (Roquetes Comunicació-Antolí Ortiz)Imatge
 
El Portell (Roquetes Comunicació-Antolí Ortiz)Imatge
 
Festes majorsImatge
 
L'Observatori de l'EbreImatge
 
Barranc (Roquetes Comunicació-Antolí Ortiz)Imatge
 
Les Punyetes (Roquetes Comunicació-Pili Alegria)Imatge
 
Població: 
8333 habitants
Altitud: 
14 m
Superfície: 
136,9 Km2
Gentilici: 
roquetenc/a

Informació general

Roquetes, emmarcada entre el canal de la dreta de l’Ebre i el Massís dels Ports, té una extensió total de 136,9 Km, dels quals 55,8 formen part del Parc Natural dels Ports, on es troba el punt més elevat de les comarques de l’Ebre, el Mont Caro (1442m. d’alçada). Des del seu mirador es pot gaudir d’un esplèndid paisatge on es dibuixa la silueta del riu Ebre i la dels seus canals, un dels quals travessa la ciutat de Roquetes, fins a la desembocadura al Delta de l’Ebre.

L’origen de la ciutat el trobem en una alqueria islàmica (Masada) donada per Ramon Berenguer IV a Tortosa, després de la conquesta d’aquesta ciutat (1149), que es convertí posteriorment en el Mas d’en Ortiz (1603). Al 1781 ja té el tractament de Raval, mantenint aquesta condició fins al 1850.

El 14 d’abril de 1850, per Reial Decret de sa majestat la Reina Isabel II, Roquetes es converteix en un municipi independent segregant-se de Tortosa. Aquell any, va ser nomenat primer alcalde del municipi el sr. Ramón Bosch i Rossell.

El 25 de juliol de 1857 es va inaugurar el Canal de la Dreta de l’Ebre, una de les eines que més prosperitat ha reportat a l’economia de Roquetes al llarg del temps. Anys més tard, el 1880, Alfons XII concedeix a Roquetes el títol de ciutat.

El 1885 s’inaugura el tramvia de tracció animal entre Ferreries i Roquetes, amb un ramal a Jesús. És en aquest mateix any, quan es declara l’epidèmia de còlera al municipi. Aquest, va ser el succés més tràgic del segle XIX on van morir més de 200 persones i va suposar, també, una fugida de la població cap a d’altres municipis.

Actualment, Roquetes és un municipi modern amb tots els serveis i equipaments que necessiten els ciutadans i visitants.

 

Característiques de Roquetes

· Economia

L’economia roquetenca gira bàsicament entre el sector agrícola i l’industrial. L’agricultura ve condicionada a l’aprofitament del canal Xerta-Sènia. Gran part del terme municipal l’ocupen àrees forestals del massís del Port. En l’apartat de la ramaderia, destaca l’avicultura.

Avui dia hi ha instal·lades al municipi diverses indústries i empreses. En aquest sentit, ha anat prenent força, en els últims anys, el polígon industrial “La Ravaleta”. Així mateix, s’ha posat en marxa el nou polígon “Plà de l’Estació”, situat entre els termes de Roquetes i Tortosa. Cal anomenar també el polígon d’Ansedó.

· Gastronomia

La gastronomia del municipi està basada en els productes típics de la zona. Cal destacar que, de forma genèrica, ja fa uns anys, ha esdevingut indispensable que tota celebració típica del municipi vagi acompanyada de la degustació de la pasta típica roquetenca: les Punyetes. Els ingredients principals de les quals són l'oli d'oliva i l'ametlla.

· Esports

Per als amants de la natura, us aconsellem l'excursionisme pels GR i PR del massís dels Ports, les rutes amb bicicleta de muntanya, l'escalada a les roques, l'espeleologia i el barranquisme, entre d'altres. Així com la ruta de la  Via Verda, antiga via fèrria de la Val de Zafan.

 

Què visitar

· Mercats i Fires

Mercat Setmanal
Lloc: Passeig Ramón Bosch i Rosell
Quan: divendres al mati.

Fira del Tradicionàrius de les Terres de l’Ebre
Lloc: Hort de Cruells
Quan: Agost

Fira de Nadal
Lloc: Mercat municipal
Quan: Desembre

· Calendari de festes

Gener
Festivitat de Sant Antoni
Benedicció d’animals i recuperació d’antigues tradicionals de la ciutat.

Abril
Festa del 14 d’abril
Actes diversos en motiu de la commemoració de Roquetes l’any 1850. S’hi inclouen també, les jornades gastronòmiques, on els restauradors locals ofereixen els seus millors menús al voltant d’un producte del territori.

Juny
Festa del Solstici d’estiu i foguera de Sant Joan
Lloc: Hort de Cruells

Juliol
Festes Majors de Roquetes
Se celebren en honor al seu patró, Sant Gregori. Hi ha diversos esdeveniments com el cos-iris, que és una desfilada de carrosses, l'ofrena de flors i fruits i el castell de focs artificials, entre d'altres.

Festivitat a la capella del Carme

Agost
Festes Majors del barri del Raval de Cristo
El nucli de la Raval de Cristo celebra la seva festa. Destaca per la imaginació dels seus actes i l’alta participació.

Festa de Mont Caro
Conjunt d’actes festius el dia de la Mare de Déu d’Agost. El diumenge abans és celebra una missa en honor a la Verge al cim de Caro.

Tradicionàrius a les Terres de l’Ebre
Festival folk on la música tradicional dels Països Catalans és la protagonista, on és reviu i es dóna difusió de la cultura i les costums de les Terres de l’Ebre.

Setembre
Festes de la Raval Nova
Es celebren en honor a Sant Miquel.

· Llocs d’interès

El nucli original de la població es localitza a la zona de la plaça del Pou i el carrer de la Sèquia, al voltant de la qual hi ha les construccions més antigues. Entre els edificis de més relleu destaquen el de l'Església (1829), el de l'Ajuntament vell (1881) i el del mercat municipal(1892), així com les cases pairals de la Torre d'en Gil i de Traval, la de la Vall del Marquès i la de l'Hort de Cruells.

L'Observatori de l'Ebre (1904)
Fou una institució científica pionera en el seu camp. Fundat per la Companyia de Jesús ha tingut i té com objecte d'estudi els fenòmens físics d'interacció que es produeixen en el sistema sol-terra.

A la població es troba la seu del Parc Natural dels Ports, ubicada a l'avinguda de la Val de Zafan s/n. Tel. 977 504 012

· Rutes

Ruta de la Via Verda
El seu traçat s'inicia a la capital de la comarca del Baix Ebre, Tortosa, i travessa les poblacions de Roquetes, Jesús, Aldover, Xerta i Benifallet des d'on continua per la comarca veïna de la Terra Alta direcció el Pinell de Brai, Prat de Comte, Bot, Horta de Sant Joan i Arnes Lledó, municipi amb l'Aragó, on el traçat ens porta fins Vall-de-roures i finalment a la població d'Alcanyís.

Ruta del Massís del Port de Caro
A peu. Ens permetrà gaudir de la vessant E del massís dels Ports, recorrent un tram del GR-7.

Ruta del camí de Sant Jaume de l'Ebre
A peu o en bicicleta. Travessa el municipi vorejant el canal direcció al riu fins que s'uneix amb la comarca de la Terra Alta per la via verda de la vall de Zafan.

La Via Augusta
Via de comunicació de l'època de l'imperi romà que anava de Roma a Cadis, travessa la comarca per les poblacions de Tortosa, Roquetes, l'Aldea, Camarles, el Perelló i l'Ametlla de Mar.

Ruta Cova Avellanes
En ple Parc Natural trobem la zona recreativa de Cova Avellanes des d’on surten diferents itineraris de senderisme de poca dificultat.

Ruta BTT pels barrancs
Discorre paral·lelament al massís del Port creuant els barrancs de la Caramella i Covalta. Posteriorment es segueix el marge esquerre del barranc de Sant Antoni fins arribar a la part baixa on es troben els arrossars.

Ruta BTT “Mirant el paisatge”
S’endinsa per les finques d’oliveres buscant racons i punts d’interès paisatgístic. Aquesta ens permet observar antigues barraques de pedra amb la visió permanent dels Ports. Ruta circular sortint de l’encreuament del Camí de colomar i el Camí Racó d’Omedo.

Ruta de la pedra seca
A peu o en bicicleta, durant aquest itinerari podem gaudir de l’observació de construccions d’arquitectura popular fetes amb pedra sense morter travessant pels diferents camps de conreu del terme municipal. Marges, barraques i cocós ens hi esperen.