Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

Paüls

Paüls
Paüls, un municipi entre muntanyes Imatge
 
Ermita de Sant Roc de Paüls (segle XVIII)Imatge
 
Olivera Imatge
 
Festa de la cirera de PaülsImatge
 
Població: 
602 habitants
Altitud: 
378 m
Superfície: 
43,85km²
Gentilici: 
paülsenc/a

Informació general

El municipi de Paüls es troba ubicat al límit nord-occidental de la comarca del Baix Ebre. Inclòs íntegrament en el Parc Natural dels Ports, limita amb els termes de Benifallet, Xerta, Alfara de Carles, Prat de Comte i Horta de Sant Joan, tot presentant una orografia típicament muntanyenca.

No es conserven testimonis ni tampoc tenim referències sobre un possible origen preislàmic del poble, si bé cal tenir present el seu topònim, possiblement d'origen llatí, i la troballa d'unes monedes visigòtiques. Sí que és certa la seva existència durant el període islàmic, quan es va construir el castell com a centre administratiu del qual depenia el seu districte.

Arran de la conquesta cristiana, el comte Ramon Berenguer IV el donà a Roger Despuig. Tot i la complexitat per discernir la titularitat de Paüls, en els anys successius, a causa d'una certa contradicció en la documentació con- servada, certament, a partir del segon terç del segle XIII, el castell i el terme de Paüls van restar vinculats al llinatge dels Despuig, que el retingueren fins el segle XV. Durant aquest període s'atorgà la carta de poblament, que es confirmà el 1293.

La població patí, especialment, durant la Primera Guerra Carlina quan, el 1834, un escamot de 300 carlins es féu fort al castell.

L’origen del topònim, possiblement provinent del llatí, significa aiguamolls, que pot fer referència a la riquesa hidrogràfica de fons al terme municipal.

 

Característiques de Paüls

· Economia

Els conreus principals són l'olivera, l'ametller, el garrofer i, com a arbre fruiter, el cirerer. Tenen molta fama les cireres de Paüls que, des de fa uns anys, es produeixen per destinar-les als mercats de l'interior. També hi ha hortes familiars i es cultiven cereals. Hi ha un molí d'oli. La ramaderia de cabres i ovelles ha minvat i s'hi han instal•lat granges avícoles.

· Gastronomia

La base de la gastronomia és la carn de caça. Per això, us recomanem que de- gusteu els embotits casolans de porc, el recapte, l'olla barrejada o la carn de porc senglar estofada. Són conegudes les receptes del panoli: casquetes, ametllats, ensaginades o cocs.

· Esports

Els esports que es practiquen són bàsicament de muntanya: excursionisme i senderisme, per on travessa el GR7 -Tivissa-Paüls-Fredes i hi ha les derivacions dels senders de Paüls-Prat de Comte, Paüls-Horta de Sant Joan, i Paüls-Alfara de Carles; rutes amb bicicleta de muntanya. L'espeleologia es practica principalment a les coves Roges, amb aigua a l'interior, la cova del Llop, la cova de la Síria, la cova del Pobre o la cova de les Gotelleres.

· Artesania

La tradició dels treballs artesanals amb margalló (conegut com pauma) perviu en la confecció dels cabassos per part de la gent més gran.

Què visitar

· Mercats i fires

Mercat setmanal
Lloc: Plaça Major
Quan: dimecres al matí

Fires
Lloc: casc urbà
Quan: primer cap de setmana de juny

· Festes

Gener
Festivitat de Sant Antoni
Es celebra la matança del porc

Agost
Festes Majors
Estan dedicades a l'Assumpció de la Mare de Déu i a Sant Roc

Festivitat de Sant Roc
A l'ermita se celebra la festa del Sant. Totes les famílies del poble omplen els corros que, per tradició, els pertanyen i hi ha l'actuació de la banda de música de Paüls

· Llocs d’interès

Cal destacar el tipisme dels carrers de Paüls, esglaonats, estrets i costeruts, que serpentegen fins arribar al cim del poble, on trobem l'església de Santa Maria (possiblement segle XIII), d'estil gòtic primerenc, d'una sola nau i ubicada dintre del recinte del castell, d'origen àrab, del qual resten alguns panys de muralla.

Paüls és una zona rica en aigües soterrànies, fet que permet que hi hagi nombrosos brolladors d'aigua, entre els quals destaquen la font de St. Roc, amb setze brolladors; la font de Montsagre, la font dels Ullals de la Vall, la font de les Glòries, o la font del Morellar, entre d'altres.

L'ermita de Sant Roc està documentada al segle XVIII.

· Rutes

Ruta de Sant Roc
Ruta a peu, d'una hora aproximadament. Paratge d'una gran bellesa natural, amb pins, carrasques, àlbers i aurons, entre d'altres espècies autòctones de la muntanya dels Ports. Trobarem la font i l'ermita de Sant Roc i tot un seguit de marges de pedra que conformen carrers naturals on hi ha els corros.

Per als més excursionistes, aquestes muntanyes ofereixen la possibilitat d'endinsar-se dintre de la muntanya dels Ports i fer les senderes fins llocs com el Montsagre, la serra d'Alfara, la punta de l'Aigua, els colls dels Canals i del Camp, la Vall, la Tossa. Per als amants de l'espeleologia i els més atrevits poden endinsar-se en les coves i avencs naturals.