Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

L'Aldea

L'Aldea
Torre Ermita de la Mare de Déu de l'AldeaImatge
 
Àrea de lleure de la ruta cicloturista de Tortosa a DeltebreImatge
 
Piscina municipalImatge
 
Monument dels segadorsImatge
 
Població: 
4530 habitants
Altitud: 
9 m
Superfície: 
35,4 Km2
Gentilici: 
aldeà/ana

Informació general

L’Aldea és un municipi situat al sud del límit comarcal, entre Deltebre, Camarles i Tortosa, en la línia que separa la primitiva costa del Delta. L'Aldea conserva vestigis des d'èpoques molt pretèrites, que ens permeten d'afirmar que hi hagué una ocupació humana continuada.

Els jaciments del mas de la Palma i el mas de Benita ens parlen d'un primer assentament neolític, fet que es demostrarà també amb l'existència d'una necròpolis paleoibèrica al mas de Mussols.

L'hàbitat ha estat històricament dispers o en petites agrupacions. L'origen àrab del mateix topònim ens denota l'existència d'un petit nucli de població. L’Almunia andalusí de l'Aldea, que comptava ja amb una torre, va ser un dels lots en què es va repartir el territori després de la conquesta cristiana i en va ser beneficiari, l'any 1149, el cavaller Bernat de Bell-lloch qui, de seguit, el 1161, va fundar una església sota l'advocació de santa Maria. Aviat, però, el senyor de Bell-lloch va cedir la seva jurisdicció als hospitalers, els quals atorgaren carta de poblament el 1258. De llavors ençà, foren successius els canvis de titularitat dels senyorius, entre els quals destaca el de Benifassà, Jordà o Guzmán de Villoria. No obstant això, tot i que l'Aldea era un senyoriu independent, pertanyia a Tortosa de la qual va ser pedania fins que se'n va segregar, l'any 1983.

La seva tradició com a zona de pas i de comunicació es fa evident en la via romana que hi passava, tal com ho testimonia el mil•liari trobat al costat de l'ermita. La mateixa fisonomia actual de la població, allargassada al voltant de la carretera ens indica aquesta tradició, on les antigues posades donaren lloc a dos nuclis poblacionals: l'Hostal dels Alls i Paitrossos, amb els anys fusionats.
L'altre factor que defineix l'Aldea és, a causa de la seva situació, el sistema defensiu basat en torres de guaita i defensa de les quals el seu terme en conserva quatre: torre de l'ermita, torre de la Candela, torre de Burjassénia i Torre de Vinaixarop.

El seu topònim, d’ origen àrab, significa hort o lloc petit.

Com a curiositat, durant el segle XVIII començaren els romiatges a l’ermita de la Mare de Déu per demanar pluja, els quals s’han conservat fins l’actualitat i gaudeixen d’una gran popularitat.

 

Característiques de l'Aldea

· Economia

La base de l'economia de l'Aldea és bàsicament l'agricultura, l'avicultura i el comerç. Al terme municipal hi ha dues zones molt ben delimitades: la garriga, on predomina l'olivera, el garrofer i l'ametller i la zona del regadiu, on hi ha horta, fruiters i arrossars. L'avicultura, les granges porcines i les bovines completen la seva economia. Hi ha diverses indústries.

· Gastronomia

Els visitants poden gaudir, segons l'estació, d'una àmplia varietat de plats i productes: a l'estiu, assaboriran l'escalivada, les sopes d'all i farigola, els suquets d'anguiles, els arrossos o els caragolets de la boqueta roja, entre altres; en l'època hivernal, el producte per excel•lència és la carxofa, rostida a la brasa amb oli. Els productes derivats del porc tenen el seu màxim exponent en les baldanes d'arròs, llonganisses i salsitxes. No hem d'oblidar l'apartat de la gastronomia tradicional amb els cocs de massana i borratxo, pastissets i coquetes.

· Esports

Destaquen diferents rutes amb bicicleta de muntanya, senderisme pel GR-92 que travessa el terme i la pràctica d'esports fluvials a l'Ebre com la navegació o la pesca: silurs, llobarros, entre d'altres.

Què visitar

· Mercats i fires

Mercat setmanal
Lloc: Plaça Estació
Quan: dimecres alternatius

Fira de l’arròs i el comerç de l’Aldea
Lloc: nucli urbà
Quan: abril

Mostra d’entitats
Lloc: nucli urbà
Quan: novembre

· Calendari de festes

Gener
Festa dels Tres Tombs
Lloc: nucli urbà

Festa de Sant Antoni
Lloc: nucli urbà

Març
Festivitat de la Mare de Déu de l’Aldea
Es celebra el dilluns de Pasqua Granada amb una romeria, processó i correbous.

Abril
Festa de la Segregació
Lloc: nucli urbà

Juliol
Festes del Barri
Lloc: barri de l’Hostal

Agost
Festes Majors de l’Aldea
Hi ha actes populars com el correfocs, correbous, ball a l’aire lliure, bou capllaçat, entre d’altres.

· Calendari d'activitats i/o esdeveniments culturals i esportius

Març
Diada del Medi Ambient
Lloc: ermita de l’Aldea

Festa de l’esport aldeà
Lloc: pavelló municipal poliesportiu

Abril
Diada de l’arròs, col i fesols
Lloc: pavelló municipal poliesportiu

Diada de les torres i la carxofa
Lloc: ermita de l’Aldea

Juliol
Cinema a la fresca
Lloc: Barri de l’Hostal i barri de l‘Estació

Octubre
Campionat d’Espanya de patinatge infantil
Lloc: pavelló municipal poliesportiu

Trobada de bandes de música
Lloc: pavelló municipal poliesportiu

· Llocs d'interès

Església de Santa Maria o ermita de la Mare de Déu de l’Aldea
Data del segle XII. Durant el segle XVIII va ser reconstruïda i ampliada. Té una nau central i capelles laterals amb una façana d'estil clàssic rematada per un frontó i una espadanya. El mil•liari de l'ermita és de l'època de l'emperador Claudi (any 43-44 a d. C).

Torres de guaita
Es conserven quatre torres: la torre de l'ermita originàriament del segle XII i reconstruïda al segle XVIII, símbol del municipi, la torre de la Candela del segle XVI, la torre de Burjassénia documentada al segle XII, de propietat particular, juntament amb l'om de Burjassénia, catalogat com a arbre monumental, i la torre Benaixarop o Vinaixarop, segle XIII.

El riu Ebre
Ruta turística per excel•lència. Voreja el terme municipal i els conreus es reguen amb l'aigua dolça del riu gràcies al canal de l'esquerra de l'Ebre. Hi ha la sèquia mare que serveix per desaiguar els camps d'arròs. Al marge esquerre de l'Ebre hi ha l'embarcador fluvial.

Molins arrossers i d’oli
Hom pot seguir tot el procés d’elaboració dels productes naturals.

Centre d’interpretació de les torres de guaita de l’Aldea
L’any 2008, l’Ajuntament de l’Aldea va dotar la torre de l’Aldea amb un seguit d’equipaments interpretatius amb l’objectiu d’afavorir la dinamització turística al municipi.
El contingut dels diferents plafons instal•lats a cada planta pretenen oferir informació rellevant sobre les torres de guaita i es distribueixen de la següent manera:

- Planta baixa:

La torre de l’Aldea, una torre litoral?.
L’Ebre, un territori fortificat.

- Primera planta:

El perill venia del mar: el risc de viure a la costa
Les torres deien de radars i avisaven dels perills

- Segona planta:

Elements d’una torre
Construir una torre

- Tercera planta:

Viure a una torre: un estat permanent d’alerta
No s’hi val a badar!!

- Planta terrat:

El Delta del segle XVI i el delta actual: vistes panoràmiques

· Rutes

Ruta de les Torres: Itinerari en el qual podeu conèixer les torres de guaita  del municipi. Es pot fer a cavall o a peu.

Camí natural Tortosa-Deltebre:  Al km.0 de la Via Verda, ubicat al municipi de Tortosa, i en sentit sud, neix el nou carril cicloturista Camí Natural de Tortosa, l'Aldea, Deltebre que travessa entre els camps d'arrossars fins arribar a la desembocadura del riu Ebre. Us proposem un itinerari cicloturista d'uns 150 km, que uneix el Parc Natural dels Ports amb el Parc Natural del Delta de l'Ebre, on descobrireu ponts, aqüeductes, túnels, antigues estacions reconstruïdes com la de Xerta, amb el Centre d'Interpretació del riu Ebre, Aldover amb servei de restauració i Benifallet amb servei de restauració i allotjament; el riu Ebre i paisatges meravellosos de les nostres contrades.