Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (BEMO)

Assemblea general del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià.Imatge
 
Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (BEMO)
Territori, sostenibilitat, ruralitat i innovació
Necessites més informació?

Podeu consultar la pàgina web del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià: www.leader.cat

El president

L'actual president del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià és el vicepresident cinquè del Consell Comarcal del Baix Ebre, Roger Aviñó. 

Com a eina de gestió i d’un gran valor afegit per al territori, s’han creat 13 grups d’acció local (GAL),  sobre un 66% del territori català i un total de 490 municipis sobre un total de 946.

Amb el nom de Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, es constitueix un Grup d’Acció Local integrat per un 50% d’entitats públiques i un altre 50% d’entitats privades sense finalitat lucrativa, que tenen com a finalitat gestionar i optimitzar els recursos assignats  al seu àmbit territorial per a la diversificació econòmica de les zones rurals, inclòs en l’eix 4 Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, que estan cofinançats pel FEADER i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. 

El consorci desenvolupa les seves activitats en l’àmbit territorial dels termes municipals de L’Aldea,  Aldover, Alfara de Carles, Benifallet, Camarles, Freginals, La Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge, Paüls, El Perelló, Roquetes, Santa Bàrbara, La Sénia, Tivenys, Ulldecona i Xerta,  així com en l’àmbit territorial de les poblacions de l’EMD de Bitem, l’EMD de Campredó, l’EMD de Jesús, Els Reguers i Vinallop que formen part del municipi de Tortosa.

La metodologia LEADER té com a objectiu desenvolupar estratègies locals, amb l’objectiu de fomentar l’activitat econòmica mitjançant la creació, ampliació o millora d’empreses.

La millora dels processos de transformació i comercialització del sector agroalimentari, el foment de l’activitat emprenedora i l’activitat turística, seran els eixos principals de la línia d’ajuts.

La implantació d’estratègies de diversificació econòmica,  ha de fomentar l’equilibri territorial i contemplar una millora del medi ambient i de l’economia del món rural. En definitiva, una millora de la qualitat de vida que eviti caure en la regressió,  gràcies a la creació de llocs de treball, la creació de serveis i infraestructures en nuclis rurals.

Aquestes estratègies s’han d’articular entorn a la utilització de nous coneixements i tecnologies, de la millora de la vida a les àrees rurals, de la valorització dels productes locals, o de la potenciació dels seus recursos naturals i culturals.

Dintre l’estratègia pròpia del grup, és un dels seus grans objectius, fomentar el turisme rural com a instrument de conservació i recuperació del patrimoni. D’altra banda, també farà un esforç per incorporar a l’economia local activitats pròpies del sector terciari i, incentivarà la creació o millora de microempreses i pimes agroalimentàries.

Cal destacar també,  la necessitat de treballar per desenvolupar la comarca a nivell turístic i econòmic a partir dels recursos naturals que vertebren el territori: riu (l’Ebre), plana (la Vall) i muntanya (Ports i Serres). Es tindrà un interès particular en incentivar actuacions promogudes pel col·lectiu de joves i dones.