Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

Deltebre

Deltebre
El far del FangarImatge
 
Platges amb grans extensions de sorraImatge
 
Desembocadura del Riu EbreImatge
 
Embarcació típica del deltaImatge
 
Delta de l'Ebre des de l'aireImatge
 
Flamencs al Delta de l'EbreImatge
 
Passarel·les d'accés a la platja del RiumarImatge
 
Pont "Lo Passador"Imatge
 
L'àrros defineix el paisatge del Delta de l'EbreImatge
 
Població: 
10.811
Altitud: 
6 m
Superfície: 
97 Km2
Gentilici: 
deltebrenc/a

Informació general

Municipi situat al bell mig del Delta. Limita amb els termes de l'Ampolla, Camarles i l'Aldea. Les dues poblacions existents, la Cava i Jesús i Maria, eren pedanies de Tortosa fins que, l'any 1977, se'n van segregar i van constituir un municipi únic denominat Deltebre.

L'origen de la població a Deltebre és paral·lel al de tot el Delta. Sembla ser que, durant l'edat mitjana, la població va ser ocasional i dispersa, al voltant de l'explotació dels recursos naturals tradicionals: la sal, la pesca i la sosa, així com algun tipus de conreu, concret i esporàdic.

L'origen de la població de la Cava, nucli al qual s'afegeix després Jesús i Maria, data dels primers intents de conrear terres ermes i salobres. En aquest indret, al segle XVII, es va construir una sèquia que era coneguda amb el nom de la Cava, a fi de regar els terrenys immediats i fer-los aptes per al conreu del blat o l'ordi. Una riuada va fer que el riu es desviés, deixés l'antic braç i transcorregués per la sèquia o cava artificial que esdevindria, de llavors ençà, el curs de l'actual desembocadura.

No podem parlar, però, de colonització de la terra amb assentament estable fins al començament del segle XVIII. Sens dubte, el canvi més transcendent es produeix amb la construcció dels dos canals, gràcies als quals s'aposta pel conreu d'arròs, que identifica clarament el Delta actual.

El veritable creixement demogràfic comença, per tant, amb la construcció del canal del marge esquerre del riu, l'any 1912.

L’origen del topònim prové de la unió contemporània de dos termes que identifiquen la zona: el Delta i l’Ebre.

 

Característiques de Deltebre 

· Economia

L'activitat per excel·lència és el cultiu de l'arròs, activitat que modifica veritablement el paisatge al llarg de l'any. Destaquen també altres cultius com el de l'horta i els arbres fruiters.

La pesca, tant al riu com a la mar, és principalment esportiva i s'hi poden pescar carpes, barbs, llobarros, moixarres, palometes, entre altres. També es practica la pesca al currican.

L'activitat industrial es basa en l'aqüicultura, orientada a la producció industrial de mol•luscs, crustacis i peixos d'aigua dolça i salada. A conseqüència de la progressiva mecanització de les tasques agrícoles, amb el temps, molta gent del Delta ha passat a dedicar-se a altres sectors, principalment el de la construcció. El turisme és una activitat relativament recent que s'ha anat consolidant.

· Gastronomia

La gastronomia del Delta destaca per la seva varietat i el seus productes de primera qualitat. Us aconsellem els entrants del Delta, els plats que tenen com a base l'arròs: negre, paella, arròs col i fesols, xapadillo, angula, anguila i ostres, entre d'altres. Com a segon plat, us recomanem els peixos i les carns, entre les quals cal destacar l'ànec a la brasa, o les cuixes de granota. I, entre les postres, hem d'anomenar els cocs, les borraines amb mel o les paracotes, típiques del Delta.

L'arròs, els musclos i els ostrons gaudeixen de la Denominació Comarcal.

· Esports

És un espai ideal per practicar esports aquàtics, tant de riu com de mar: windsurf, navegació, piragüisme, rem, natació. La planícia del terreny permet que hi hagi nombrosos itineraris, amb bicicleta o a peu, on trobarem torres per observar les aus i el paisatge.

· Subhastes

Subhasta de peix, a la Confraria de Pescadors, de dilluns a divendres, a les 11.20 h.

Què visitar

· Mercats i fires

Mercat setmanal
Lloc: Plaça del mercat
Quan: dijous al matí

Mercat d’oportunitats
Lloc: Carrer Mestre Fèlix Gràcia
Quan: segon diumenge de mes

· Festes

Març
Festa dels Tres Tombs
Lloc: carrers del poble

Maig
Festes de la Segregació
Lloc: nucli urbà

Juny
Festa tradicional de l’arròs. La plantada
Lloc: barraques de Salvador

Agost
Festes del Turisme
Lloc: Riumar

Festes Majors
Es celebren en honor a la Mare de Déu de l’Assumpció i Sant Roc

Setembre
Festa tradicional de l’arròs. La sega
Lloc: barraques de Salvador
Aquestes festes s'organitzen per recuperar part de les nostre antigues tradicions, tant aquelles tasques relacionades amb el cultiu de l'arròs, com altres activitat lúdiques que amb el temps es van perdent.

· Calendari d'activitats i/o esdeveniments culturals i esportius 

Gener
Concurs de fotografia paisatgística de les Terres de l’Ebre

Març
“La Passió de la Cava ”
Lloc: Saló parroquial Sant Miquel 

Maig
Exposició Fotogràfica Terres de l’Ebre

Juny
Teatre a la fresca
Lloc: Plaça Barracot

Festival Bouesia
Lloc: diferents places del poble

Juliol
Festival Internacional Deltebre Dansa. Espectacles gratuïts de circ i dansa
Lloc: centre civic

Campionat Motonàutica
Lloc: platja Riumar

Cinema a la Fresca
Lloc: centre comercial La Cava

Teatre a la Fresca
Lloc: Parc del riu

Setembre
Setmana de la Diada de Catalunya

· Llocs d'interès

Passeig fluvial i mirador del molí dels Mirons
Està situat a l'entrada del municipi, des d’on podreu gaudir d’unes fantàstiques visites al riu Ebre. Hi ha una àrea de lleure.

La llacuna del Canal Vell
Espai d'una gran riquesa faunística on es refugien i nidifiquen diferents tipus d'aus, sobretot ànecs salvatges.

Desembocadura del riu l'Ebre
El Garxal, l'illa de Sant Antoni.

La zona del Garxal, entre la desembocadura i la platja de Riumar, és un conjunt de petits illots i llacunes amb una gran varietat d'aus aquàtiques. Hi ha un recorregut turístic per fer-se a peu; l'illa de Sant Antoni constitueix un paisatge format per dunes de sorra i vegetació diversa. I, finalment, l'illa de Buda configura un espai de gran nidificació que es pot observar des del marge esquerre del riu, des del mirador de les Verges, punt de partida de la ruta de Sant Jaume de l'Ebre.

Pont del Rei
Se'n desconeix la data de construcció. Té zona de pícnic.

Pont el Passador
Aquest pont, inaugurat el 30 de setembre de 2010, travessa el cor del Delta i uneix els dos hemideltes.

Les platges del Delta
Són grans extensions de sorra fina d'aspecte desèrtic. Cal assenyalar la presència de dunes 4fixes i mòbils, així com dels miratges. Destaquen: la punta del Fangar, zona de nidificació de 410 ha amb miratges i on hi ha el far del Fangar; la platja de la Marquesa i platja de Riumar des d'on podrem arribar, passejant, fins a la desembocadura del riu. Finalment, cal esmentar la platja de la Bassa de l'Arena. Es tracta d'una platja verge amb formació de dunes mòbils.
La platja de Riumar, actualment, gaudeux de bandera blava

L'Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l'Ebre
És una àrea de serveis que comprèn els següents equipaments:
- Centre de recepció i informació del Parc Natural, ubicat en una típica masia del Delta.
- L'Ecomuseu, pròpiament dit, que reprodueix, a l'aire lliure, els principals eco- sistemes d'aigua dolça del Delta.
- La part etnogràfica, representada per dues barraques típiques que acullen una exposició d'arts tradicionals del cultiu de l'arròs i una altra d'arts de pesca continentals.

· Rutes

Camí natural Tortosa-Deltebre: al km.0 de la Via Verda, ubicat al municipi de Tortosa, i en sentit sud, neix el nou carril cicloturista Camí Natural de Tortosa, l'Aldea, Deltebre que travessa entre els camps d'arrossars fins arribar a la desembocadura del riu Ebre. Us proposem un itinerari cicloturista d'uns 150 km, que uneix el Parc Natural dels Ports amb el Parc Natural del Delta de l'Ebre, on descobrireu ponts, aqüeductes, túnels, antigues estacions reconstruïdes com la de Xerta, amb el Centre d'Interpretació del riu Ebre, Aldover amb servei de restauració i Benifallet amb servei de restauració i allotjament; el riu Ebre i paisatges meravellosos de les nostres contrades.

Rutes amb vaixell cap a la desembocadura: es poden fer durant tot l'any, des de l'embarcador de l'Illa de Buda a la desembocadura o bé des dels embarcadors de Deltebre fins a la desembocadura. També hi ha la possibilitat de llogar una barca, amb patró o sense, per navegar lliurement pel riu o per la mar.

L'itinerari autoguiat per Garxal (bicicleta o a peu): comença al muntell de les Verges i acaba al mirador paisatgístic de la platja de Riumar, amb un total de 2.200 m.

Camí de Sant Jaume de l'Ebre: neix al muntell de les Verges, des d'on serpenteja, travessant la comarca, fins arribar a la Terra Alta. El trajecte finalitza a Sant Jaume de Compostel•la.

Platja de la Marquesa i Punta del Fangar: des de Deltebre, agafem la carretera TV-3451 i la pista asfaltada fins arribar a la platja de la Marquesa, a 8 km, on comença el camí de sorra compacta de 4 km, que ens portarà fins a la punta del Fangar.

Bassa del Canal Vell: seguint per la carretera TV-3454, a 5 km, trobarem l'indicador de la Bassa i, a 1 km més, podrem deixar el vehicle i seguir caminant uns 150 m, fins arribar al mirador.

Façana Fluvial de Deltebre: recorregut pel Passeig de Deltebre, on podrem gaudir d’unes fantàstiques vistes al riu Ebre, durant el recorregut veureu el Pont del Passador, la Confraria de Pescadors de Sant Joan, entre d’altres.