Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

Camarles

Camarles
Camarles, el balcó del deltaImatge
 
Castell de Camarles (època àrab) Imatge
 
Castell de Camarles (època àrab) Imatge
 
Rebosteria típicaImatge
 
Població: 
3.371 habs.
Altitud: 
13 m
Superfície: 
30 Km2
Gentilici: 
camarlenc/a

Informació general

Municipi situat en el límit de l'inici del Delta. Confronta amb els termes de l'Aldea, Deltebre, l'Ampolla i Tortosa. Si bé com a municipi independent és de recent creació, ja que no es va segregar de Tortosa fins el 1978, ha mantingut des dels seus orígens una marcada identitat, ja que durant segles fou un senyoriu independent.

La troballa arqueològica del Bordissal, l'any 1953, a més de posar al descobert una magnífica col·lecció de Thymirae de terra cuita, ens indica el grau de comerç i intercanvi de la població indígena ibèrica amb mercaders de la Mediterrània. La factura hel·lènica dels peveters del Bordissal, dispersos avui en museus arqueològics, ens evidencia la influència grega en els pobladors ibèrics de la costa.

Alguns tipus d'agrupacions de població s'hi assentaren, possiblement, durant el període islàmic, les quals, es van concretar en alqueries d'un cert pes. De fet, en el repartiment subsegüent a la conquesta cristiana, es parla ja d'un castell de Camarles. El beneficiari fou un noble, Guillem de Sunyer a qui, el 1150, el comte l'hi va concedir com a compensació pel seu ajut en la conquesta de Tortosa.

En l'actual terme municipal de Camarles hem de considerar dues entitats diferenciades: una, el terme del castell de Camarles i, l'altra, la Granadella, on s'erigirà una torre amb el mateix nom. Mentre el castell de Camarles va passar a possessió d'un senyor nobiliari, la Granadella ho féu a mans del bisbe de Tortosa. Des d'aquest punt de vista, la història del que ha estat Camarles l'hem de concebre lligada, inevitablement, a la dels diversos detentors d'aquestes terres.

La procedència del nom del municipi és imprecisa, d’arrels llatines i amb un significat també incert. Com a dada curiosa, Camarles és l’únic municipi d’Espanya en què els carrers són retolats i designats amb nombres enlloc de noms.

Característiques de Camarles 

· Economia

L'economia de Camarles està basada principalment en els conreus d'arròs, d'horta, cítrics, oliveres, garrofers i ametllers. Pel que fa a la indústria, hi ha el polígon industrial Venta Nova, en el qual destaquen les indústries especialitzades en eixos helicoïdals, molt utilitzats en explotacions agropecuàries i que s'exporten arreu del món. En aquest mateix polígon es situa el Viver d'Empreses Baix Ebre Innova del Consell Comarcal del Baix Ebre.

· Gastronomia

Els productes en què es basa la gastronomia local són l'arròs, l'oli d'oliva, les taronges i els fruits de l'horta. Entre els plats més típics d'aquesta població us recomanem l'arròs amb col i fesols, l'arròs a banda o el rostifaci; les cuixes de granota, el xapadillo o l'anguila amb suc, són un suculent segon plat. Pel que fa a la rebosteria, no heu de deixar de menjar les borraines amb mel, el coc escaldat i el menjar blanc.

· Comerç

Hi ha diversos establiments on es troben productes de la terra com oli d'oliva, l'arròs del Delta, les tradicionals baldanes d'arròs o els embotits. El mercat setmanal té lloc els dimarts al matí, a la plaça del mercat. També s'organitza un mercat de Nadal al mes de desembre.

· Artesania

Hi destaquen les miniatures amb fusta d'olivera.

· Esports

Passeigs amb bicicleta vorejant els camps d'arròs, rutes a peu i observació d'aus.

 

Què visitar

· Mercats i fires

Mercat setmanal
Lloc: Rambla Catalunya
Quan: dimarts al matí

Mercat de Nadal
Lloc: Plaça del mercat
Quan: desembre

Fira de Pasqua
Lloc: Els Lligallos
Quan: vespra diumenge de Rams

· Festes

Juny
Festes Majors dels Lligallos
Es celebren en honor a Sant Joan, patró d’aquests nuclis de població. S’hi organitzen  actes com la processó, els bous tradicionals o sessions de ball.

Juliol
Festes Majors
Es celebren en honor al patró del municipi, Sant Jaume. S’hi organitzen la processó, els bous, les sessions de ball, el castell de focs artificials, el bou capllaçat i els correfocs, entre d’altres.

Festes de Sant Cristòfol
Processó, benedicció de vehicles i ball de proclamació de la reina de les Festes Majors.

Desembre
Festa de la segregació del municipi

·Calendari d'activitats i/o esdeveniments culturals i esportius

 

Març
Diada del Crostó
Lloc: Els Lligallos

Juny
Jornades Dolces
Lloc: Font dels Colors-Rambla Catalunya

Agost
Jornades Gastronòmiques de la Baldana d’arròs
Lloc: Jardí Torre de Camarles 

Novembre
Jornada de l’Allioli

· Llocs d’interès

Torre medieval de la Granadella
Va ser construïda al segle XIII i és de planta quadrada. Juntament amb la torre, es troba l'ermita de Sant Marc, on destaca la capella del segle XVII. Actualment aquest conjunt acull la Cambra Arrossera.

El castell de Camarles
Originàriament d'època àrab, fou construït novament al segle XII. És de planta circular.

· Rutes

Recorregut amb bicicleta que s’inicia a la torre del castell de Camarles, passa vorejant els pineTs, el Lligallo del Gànguil i el Lligallo del Roig fins arribar a la torre de la Granadella. Hi ha incloses les visites a les cooperatives de l’oli i l’arròs, així com possibilitat de parar a l’àrea recreativa de “Els Pinets”, de recent construcció, així com també del tram de l’etapa 42,1 del GR-99.