EMD Bítem
Informació general
Des de la ciutat de Tortosa, entre els encimbellats castells i el riu, direcció a 'horta de Pimpí i passant per la Capella dels Reis, s'arriba a Bítem.
El focus originari de Bítem es clavava en el mateix riu i ve a centrar el sector que deixa l'Horta de Pimpí al sud i al nord fins a Tivenys. Bítem naixia sobre l'estrep de muntanya que es clavava en l'antic riu.
Ningú no sap l'origen del topònim, no sabem què vol dir Bítem. Ha estat dit moltes vegades que procedeix de Beni-Tem com a nom d'una família de la Tortosa mora. Pot ésser, com també pot ésser que la veu sigui una adaptació d'una altra veu anterior, llatina o ibera.
El 17 d'octubre de 1154 el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV donava Bítem a Jofre, el primer bisbe de la Tortosa conquerida. Segons les notícies documentals i l'especulació, es creu que el lloc de Bítem havia estat una residència dels reis moros de Tortosa.
Característiques de l'EMD Bítem
· Economia
Hi destaquen els productes agrícoles com les oliveres i els garrofers, tot i què el producte per exce•lència és la clementina de Bítem, destacant les varietats de clementina fina, clemendules i hernandina (protegida).
· Gastronomia
Baldanes, pastissets, coc de taronja, delicies de mandarina, licor de mandarina.
Què visitar
Fires i Festes
Fira de la Clementina
Lloc: al recinte de fires
Quan: octubre
Festivitat en honor a la Mare de Déu de l’Oliva
Lloc: diferents indrets del municipi
Quan: setembre
· Llocs d’interès
Mas del Bisbe
Residència episcopal que s'ajusta arquitectònicament a aquella singular arquitectura medieval de la Catalunya occidental: pati porticat amb un doble sistema de galeries, amb estança orientada al riu i la gran sala restaurada, també amb capella lateral que un dia, en ésser restaurada, ens oferirà la seva bella imatge, recuperant aquell bell rosetó que és únic per aquest entorn. El riu arribava al peu de la capella, on desembarcava el bisbe, que havia vingut navegant des del palau de Tortosa, on encara existeix la porta de l'embarcador i, sota el carrer, les graonades de pedra que permetien baixar-hi.
Masada d'en Gassol
L'any 1900 va ser comprada per Isidre Gassol, tornat de Cuba l’1898. La finca de 200ha. va sembrar cereals i verdures, i plantà cítrics i arbres de fruita dolça. Després construí les cases per a les famílies dels jornalers, una fàbrica de farina i una d'alcohol. Al final de tot es construí una mansió de vuit-cents metres quadrats, de dos pisos, cada un envoltat de galeries porticades i grans jardins amb abundants palmeres. L'any 1907, el rei inaugurà el Canal Esquerre de l'Ebre imposà la placa al mèrit agrícola al senyor Gassol.
Torre de la Merla
Torre situada al camí del Lligallo de Bítem. Època (1149-1466), segle XIV, i d'estil gòtic.
Mas del Marquès d'Alós
Mas situat a l'antiga finca del Marquès d'Alós, al barri de Santa Rosa. Època (1466-1648), segle XVI, i d'estil renaixentista.
Creu de Terme
Creu situada a la sortida del poble en direcció a Tivenys. Època (1149-1466), segle XV, i d'estil gòtic.
Mas de Miravalls
Situat al camí de Miravalls, prop de l'edifici del motor de la Comunitat de Regants de la Masada. Època (1860-1939), segle XIX, i d'estil neoàrab.
Plataner
Declarat arbre monumental de Catalunya. Espècie Platanus x hispànica.
Illa d'Audí
Illa fluvial que forma part, des de l'any 1992, del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i, des de l'any 1995, de la Reserva Natural de Fauna Salvatge.
Jaciment ibèric de les Planetes i vil•la romana de Barrugat
Descobert al novembre de 1910 durant les obres del Canal de l'Esquerre del riu Ebre.
Rutes
Sender del Mas de Lledó fins al cim de Montaspre i el sender del camí del Mas de Lledó fins a la cova de la Vall d'en Rubí. Totes dues estan senyalitzades amb panells informatius que indiquen la flora, la fauna i el recorregut total de la ruta.