Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

EMD Jesús

EMD Jesús
Torre del Prior domentada al segle XV (actualment reconvertida amb allotjament per als visitants)Imatge
 
Població: 
3900 habitants
Altitud: 
15 m
Superfície: 
16,36km²
Gentilici: 
jesusenc/a

Informació general

La població de Jesús, antigament barri i pedania de Tortosa, es va constituir el 1994 com a Entitat Municipal Descentralitzada. Contigua al municipi de Roquetes, abraça el marge dret del riu Ebre.

No podem parlar de població de Jesús fins el segle XVIII, si bé abans va existir-hi alguns tipus d'hàbitat dispers, però poc important. En aquesta partida es fundà al segle XV el convent franciscà de Santa Maria de Jesús del qual derivarà el nom del poble, que esdevindrà un centre conventual de pes, reformat íntegrament en el segle XVIII. També, durant l'edat mitjana, hi tingueren molta importància els molins del Comte, situats al barranc de Palomera i pertanyents al capítol de la Catedral de Tortosa.

L'origen de la població, a partir de la formació de la raval de Sant Bernabé, es constitueix a causa de l'establiment parcel•lari, promogut per la família Pinya- na, a partir de 1764. El seguiren els establiments dels Vilàs al raval vell de Jesús a començament del segle XIX, i continua amb els de Vilanova, la Casa de la Misericòrdia, etc...

L'espectacular augment demogràfic entre el segle XVIII i principi del XIX, provinent d'excedents de Tortosa, cal buscar-lo en l'explotació de terres ermes comunals i en el fet que els mateixos pagesos, cap a mitjan segle XIX, van acabar controlant el procés de transformació, el principal conreu del qual era l'olivera.

Gràcies a un canvi tecnològic, que va abaratir els costos de construcció dels molins oliers, cap a l'any 1850, van començar a multiplicar-se el nombre de molins que eren propietat dels mateixos pagesos i que només a Jesús, arribarien, uns anys després, al centenar.

L’origen del topònim prové de l’advocació del convent de franciscans establers al municipi.

A la població de Jesús, de nom tan evocador, s'hi han concentrat tradicionalment comunitats religioses, com les dels Franciscans, dels Jesuïtes, o de les Carmelites. Avui, a més, és la seu de la Casa Mare de les Germanes de la Consolació i de les Teresianes, ambdues congregacions fundades a Tortosa i de les quals Jesús guarda la casa museu dels seus respectius fundadors: Rosa Maria Molas i Enric d'Ossó.

 

Característiques de l'EMD Jesús

· Economia

Pel que fa a l'agricultura, l'activitat es dedica al cultiu de tarongers, oliveres i garrofers. També hi ha productes de l'horta. L'activitat ramadera es basa en l'avicultura i el bestiar porcí. Es poden trobar petits tallers de mecànica, fusteria, etc. L'activitat del comerç es basa en botigues, bars, serveis, etc.

· Gastronomia

Pel que fa als productes gastronòmics de la zona, un recomanem els borratxets amb carxofes i patata, la carn de corder rostida amb allioli o les baldanes d'arròs i de rebosteria els pastissets i les coquetes de sagí.

· Esports

Hi ha diverses rutes a peu i bicicleta de tot terreny. Destaca la pràctica del futbol al camp municipal C.F. Jesús Catalònia i hi ha diverses pistes esportives.

Què visitar

Fires

Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre
Quan: febrer
Lloc: nucli urbà

Calendari de festes

Gener
Festes de Sant Antoni
La festa es celebra de manera conjunta entre les poblacions de Jesús i Roquetes, que s’uneixen per un dia per beneir els animals de companyia i els cavalls, i s’acaba la festa amb una degustació de productes típics, després de la missa de campanya.

Febrer
Carnestoltes. “Carnaval a la vora del canal”
Concurs escolar de caretes i màscares, rua a la tarda pels carrers, i  a la nit ball gratuït.

Juny
Romiatge a l’ermita de Sant Bernabé
Trobada a l’església i sortida a peu.

Nit de Sant Joan
Sopar popular i ball
Lloc: Pati de l’IE Daniel Mangrané

Festa del Sagrat Cor de Jesús
Es celebra amb les conegudes catifes de flors als carrers.

Juliol
Festes Majors de Jesús
Es celebren amb diversos actes populars com l’ofrena de fruits i flors, coso-iris, bous al carrer, paella popular o el sopar d’estofat de bou, entre d’altres.

Octubre
Festes Patronals de Sant Francesc

Desembre
Pessebre vivent
Es duen a terme diverses representacions durant les festes nadalenques a l’entorn de la Casa Mare de la Companyia de Santa Teresa de Jesús.

· Calendari d'activitats i/o esdeveniments culturals i esportius

Gener
Premis Literaris Ramon Ferrando Adell, de Contes Curts i Poesia
Lloc: Sala Jordi Brull i Martinez

Febrer
Concurs de Pintura del Poble de Jesús

Abril
Fira Literària Joan Cid i Mulet
Lloc: nucli urbà

Setmana Cultural de l’Escola de Música M. Martines i Solà
Lloc: Gimnàs IE Daniel Mangrané

Premis Literaris Joan Cid i Mulet i Enric Bayerri de Narrativa i de Recerca Històrica
Lloc: Casal Jesusenc

Setembre
Cursa Running Sèries 

Octubre
Milla Urbana

· Llocs d'Interès

Església de Sant Francesc: D’estil barroc, vinculada originàriament al convent franciscà, fundat el 1429. En el segle XVIII, en fer-se'n càrrec els Jesuïtes, fou reconstruïda, així com el convent que esdevindria el col•legi màxim de la comunitat en el qual, a partir de 1940, s'hi va instal•lar el col•legi de la Immaculada del qual destaca el claustre de 1868.

Ermita de Sant Bernabé o Sant Gregori dels Molins: Data del segle XIV. Anualment, s'hi celebra la romeria en honor al Sant. Al costat es troben els molins del Comte, conjunt moliner medieval de gran interès.

Cases Museu: Casa Museu d’Enric d’Ossó i Casa Museu de Rosa Maria Molas.

Edificis religiosos: Casa Mare de la Companyia de Santa Teresa de Jesús i Casa Mare de les germanes de Nostra Senyora de la Consolació.

Torres de defensa: Hi ha dues torres de defensa de l’antiga línia de guaita del riu Ebre: la torre del Prior, i la torre d’en Corder, ambdues documentades ja al segle XIV.

Arbre monumental Eucalyptus Camaldulensis Dehnh: Situat a l’antic pati de la Immaculada, malgrat la seva poca edat, 100 anys, mostra un volt de canó de 5,10m i una alçada de 32m, amb un canó net fins uns 6m.

· Rutes

Ruta de la Via Verda: El seu traçat s'inicia a la capital de la comarca del Baix Ebre, Tortosa, i travessa les poblacions de Roquetes, Jesús, Aldover, Xerta i Benifallet des d'on continua per la comarca veïna de la Terra Alta direcció el Pinell de Brai, Prat de Comte, Bot, Horta de Sant Joan i Arnes Lledó, municipi amb l'Aragó, on el traçat ens porta fins Vall-de-roures i finalment a la població d'Alcanyís.

Ruta del camí de Sant Jaume de l’Ebre: Recorregut a peu. Es perllonga del municipi de Roquetes ,continua per Jesús, i paral•lel al canal de l’Ebre, segueix la ruta, travessant la comarca del Baix Ebre dins a la Terra Alta.

Ruta de Sant Bernabé: Recorregut a peu des de Jesús dins a l’ermita. Passejada molt tranquil•la per un camí que serpenteja pels conreus d’oliveres i garrofers.