Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

El Perelló

El Perelló
Platges del municipiImatge
 
Pintures rupestres de Cabra-FreixetImatge
 
Morral de Cabra-FreixetImatge
 
Molí de vent del segle XVIIImatge
 
Població: 
2.504 habs.
Altitud: 
142 m
Superfície: 
138 Km2
Gentilici: 
perellonenc/a

Informació general

Municipi situat al nord-est de la comarca, comprès entre la serra del Boix, les muntanyes del Burgà i el mar. Limita amb els termes de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Tortosa i Tivenys.

L'hàbitat en aquesta zona està amplament testimoniat per les afamades pintures rupestres paleolítiques de Cabra-Freixet que ens parlen, juntament amb els jaciments de la cova de la Mallada i la cova de les Calobres, d'un assentament des de ben antic.

Quant als indicis d'època romana localitzats, com és el cas de la Cuitora, la Panavera i un tram de via romana, hem d'assenyalar que ens apunten cap a la creença d'identificar el Perelló amb la població romana de Traia Capita, una de les fites documentades de la Via Augusta dels romans.

No tenim altres referències fins el segle XIII, en què es documenta el lloc de la font del Perelló que no va ser decididament impulsat fins que Jaume II, el 1294, atorga una Carta de Poblament on s'estableixen 84 famílies, malgrat les desavinences inicials de Guillem d'Entença, que reclamava certs drets sobre una part del territori assignat al terme. En pocs anys, el Perelló va fer-se amb un seguit d'infraestructures bàsiques com forns, molins o muralles, de manera que es va convertir en un nucli urbà important, dins del qual cal destacar l'hospital fundat per la reina Blanca d'Anjou.

Durant el segle XVI, la població va sofrir diversos atacs corsaris i, durant la guerra del Segadors, l'any 1640, un important setge de les tropes castellanes que finalment entraren i la saquejaren. Un monument, al capdamunt del Coll de les Forques, recorda avui la dissort de molts perellonencs penjats a causa d'aquell fet.

El nom del poble, d’origen llatí, fa referència a l’arbre del perelloner. Com a dada curiosa, durant la Guerra Civil, a l'abril de 1938, a la casa de camp de Can Caseres del terme del Perelló, es va traslladar i establir l'Ajuntament de Tortosa, ja que en aquella ciutat s'havia fixat, en aquells moments, el front de guerra.

 

Característiques del Perelló 

· Economia

El Perelló és el municipi productor de mel per excel•lència de Catalunya. La zona de secà es dedica principalment als conreus d'ametllers, olivers, garrofers, vinya i arbres fruiters.

Hi ha ramats de cabres blanques, ovelles i diverses granges de pollastres, conills i porcs. Hi ha un escorxador de conills.

Hi ha un petit polígon industrial, Pla dels Solans, i el parc eòlic les Colladetes.

· Gastronomia

Els productes més típics del Perelló son la mel i l’oli  i tots els productes que se’n deriven. Destaquen per la seva exquisitesa la mel de mil flors, la de romer i la de taronger. L’excel•lent qualitat l’oli d’oliva verge extra està molt reconegut.

El Perelló és un poble que es caracteritza per una cuina senzilla feta amb productes de la nostra terra, entre els quals hi trobem una carn tendra d’un sabor exquisit,  les botifarres d’arròs o de ceba, el peix fresc de la nostra costa, la mel de primeríssima qualitat i l’oli d’oliva verge extra d’excel•lent paladar.

També els hi poden  oferir els nostres deliciosos dolços, com els típics pastissets, el coc amb mel, els bunyols, els carquinyolis i els corassons. Així com la beguda popular, el calmant, elaborat amb café, rom i sucre.

· Esports

A la part d'interior del terme es practica l'excursionisme i la bicicleta de muntanya. A la part de la costa es practica la pesca esportiva, el submarinisme i diversos esports aquàtics.

· Comerç

Destaca l’activitat comercial de la fabricació artesanal de la mel

Què visitar

· Platges

Un total de 3 km de costa configuren aquestes platges de pedra petita, travessades pel GR-92: platja del pont de l'Àliga (limita amb el terme de l'Ametlla de Mar), cala Moros, platja de Santa Llúcia, Morro de Gos i Cala la Buena.

· Mercats i fires

Mercat setmanal
Lloc: Plaça del poble
Quan: dissabtes al matí

Firabril
Fira multisectorial dedicada especialment a la mel i l’oli.
Quan: Abril

· Festes

Gener
Festes Majors del Perelló
És celebra en honor a Sant Antoni, patró del municipi. Un dels actes més important d’aquesta festivitat és la Festa del Calmant, beguda típica del poble elaborat amb rom, cafè i sucre.

Juny
Festa del Corpus Christi
Té lloc la confecció de catifes de flors al carrer.

Juliol
Festa de Sant Cristòfol
Festa dels conductors. Es celebra a l’Ermita de Sant Cristòfol.

Festa Jove
Amb correfocs, festa de l’aigua i concerts

Agost
Festa a la platja de Santa Llúcia
Sopar popular amb música a la vora de la mar

Setembre
Diada Nacional de Catalunya
L’acte institucional i l’ofrena es celebra al monument del Coll de Forques. Tot seguit, continuen els actes durant tot el dia a l’Ermita de Sant Cristòfol.

· Calendari d'activitats i/o esdeveniments culturals i esportius

Abril
Concurs de dibuix Sant Jordi

Juliol
Esport al carrer
Lloc: Plaça de la Constitució

Setembre
Tirada de bitlles
Lloc: Parc de les Comes

Diada de la bicicleta
Lloc: nucli urbà

Octubre
Festa de l’esport
Lloc: pavelló poliesportiu municipal

Milla urbana
Lloc: nucli urbà

Desembre
Concurs de pessebres
Concurs de dibuix de Sant Jordi

· Llocs d'interès 

El conjunt de pous d'origen romà
La Cuitora i la Panavera.

Molí de vent del segle XVII
El primer molí restaurat a Catalunya, l’any 2001

Centre de Documentació i Iniciatives  “Cal Català”
Mostra d’objectes etnològics i pintura de l’autor local, Amadeu Pallarès Lleó.

Muria. Centre d’Interpretació Apícola
El Centre, de més de 300 metres quadrats, ofereix un recorregut pel món de les abelles a través de diversos espais on les noves tecnologies permeten al visitant aprofundir de manera interactiva i didàctica en el món l’apicultura.

Restes de via romana
S’en conserven actualment uns 4km.

Les pintures rupestres de Cabra-Freixet
Han estat declarades Patrimoni de la Humanitat. Daten del Paleolític Superior.

·Rutes

Del coll de les Forques a la Via Augusta 
Ruta a peu (30 minuts) per conèixer la vila.

Ruta del pous romans i l'abeurador
Ruta a peu (20 minuts). Hi ha el pou de la Cuitora i el pou de la Panavera. Al mig dels dos es pot visitar l'antic Abeurador.

Pintures rupestres de Cabra-Freixet - Cova de la Mallada – àrea de lleure Sant Cristòfol
Ruta amb cotxe. Es visita el conjunt de pintures rupestres i la cova de la Mallada, antic habitatge prehistòric del Paleolític amb diversos avencs prehistòrics. Des de l'ermita de Sant Cristòfol es pot gaudir de la vista de la desembocadura del riu Ebre.

La Via Augusta
Via de comunicació de l'època de l'imperi romà que anava de Roma a Cadis, travessa la comarca per les poblacions de Tortosa, Roquetes, l'Aldea, Camarles, el Perelló i l'Ametlla de Mar.