Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

Una delegació del grup Leader aragonès CEDER Monegros visita els grups Leader de les Terres de l'Ebre

Imatge
 
Una delegació del grup Leader aragonès CEDER Monegros visita els grups Leader de les Terres de l'Ebre
L'objectiu de l'estada, de tres dies, ha estat conèixer 'in situ' empreses i projectes impulsats actualment per dones en l'àmbit rural
22/10/2015

Una delegació del grup Leader aragonès CEDER Monegros ha visitat els grups Leader de les Terres de l'Ebre per conèixer empreses i projectes impulsats per dones en l'àmbit rural. Durant la seva estada, del 19 al 21 d’octubre, han visitat l'àmbit d'actuació del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià i el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

La delegació estava formada per empresàries i emprenedores que participen en el projecte de cooperació interterritorial aragonès ‘Concilia’, que promou la participació activa i la inserció sociolaboral de la dona del medi rural en el mercat de treball, així com representants i membres de l’equip tècnic del Grup d’Acció Local (GAL) CEDER Monegros, i agents de desenvolupament local de la comarca dels Monegros.

L’objectiu d’aquesta visita ha servit perquè les empresàries i emprenedores aragoneses puguin conèixer experiències empresarials gestionades per dones en el món rural català, un intercanvi d’experiències i coneixements per a capacitar les emprenedores a impulsar noves iniciatives que permetin una diversificació de l'economia local, a la vegada que es fomenta l'ocupació femenina i es fixa la població al territori.

El primer dia de la visita es va organitzar un acte de benvinguda al Centre d’Inspiració Turística Ebre Terra, situat a Deltebre, que va coincidir amb la celebració de la jornada ‘Emprenedoria femenina i desenvolupament rural’, organitzada per a commemorar el Dia Internacional de la Dona Rural. Durant la jornada va tenir lloc la presentació del projecte de cooperació 'Concilia', del CEDER Monegros, i de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), que va presentar la xarxa catalana de grups Leader i com s’implementa el programa Leader a Catalunya.

També, durant aquella primera trobada es va dur a terme la presentació del GAL d’acollida, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, i de l’Associació de Dones Empresàries, Directives i Emprenedores de les Terres de l’Ebre, una entitat empresarial de referència formada íntegrament per dones.

Durant la tarda de la primera jornada, es van visitar dues iniciatives amb emprenedores al capdavant: la Granja Luisana, dedicada a la producció d'ànecs, i transformació i elaboració de productes derivats de l'ànec, i el Molí de Rafelet, una productora d'arròs amb un procés d’elaboració artesanal i tradicional que l’ha portat a ser catalogat com a ‘Museu de l'Arròs Molí de Rafelet’ per part de la Generalitat de Catalunya.

Per a la segona jornada, es va programar dues visites més al Baix Ebre i Montsià: el viver d’empreses Baix Ebre Innova, un centre de referència a la comarca i que ofereix assessorament i formació als seus viveristes; i l’Apícola Rossend Margalef, una empresa familiar amb una llarga experiència en l'elaboració, transformació i comercialització de la mel; dues iniciatives que han comptat amb el suport del programa Leader.

Iniciatives en el sector agroalimentari

Seguidament, la delegació aragonesa es va desplaçar fins al territori del GAL del Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, on es va fer una breu presentació del territori, i es va visitar dos projectes Leader del sector agroalimentari: Biopaumerà, empresa situada al municipi de Rasquera i dedicada a l'elaboració de vins i olis ecològics; i la cerveseria artesanal de Vinebre Cerveses l'Anjub.

Finalment, dimecres, 21 d’octubre, es va organitzar una trobada  entre representants dels dos grups Leader. Posteriorment, la delegació visità Carícies de l'Oli, un laboratori de cosmètica natural elaborada amb oli d'oliva ecològic i productes del territori situat al municipi de Prat de Comte.

Aquesta visita s’ha emmarcat dins el programa de cooperació interterritorial ‘Concilia’, que està coordinat pel CEDER Monegros, al costat d'altres tres GAL aragonesos. El seu objectiu és promoure la participació activa i la inserció sociolaboral de la dona del medi rural en el mercat de treball. A través de la sensibilització i la potenciació d'oportunitats laborals fora de l'àmbit domèstic es fomentarà la seva independència econòmica i social, així com noves polítiques i actuacions de conciliació personal i professional. En concret, hi participen els grups d'acció local ADRI Terol, CEDIR Zona Oriental, AGUJAMA i CEDER Monegros, corresponents a les comarques dels Monegros, Terol, la Llitera, Cinca Mitjà, Baix Cinca, Gúdar, Javalambre i Maestrazgo.

El programa ‘Concilia’ està finançat pel Programa de Desenvolupament Rural (PDR) d'Aragó en el marc del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i compta, a més, amb lacol·laboració de la Coordinadora d'Associacions de Dones de Los Monegros.