Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

La revista d'investigació històrica Recerca prepara una edició especial pel número 20

La revista d'investigació històrica Recerca prepara una edició especial pel número 20
25/01/2023

La revista d'investigació històrica Recerca, que edita l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre, acaba de publicar el número 19 i ja treballa en l'edició del número 20, un especial que reunirà una vintena d'articles. Precisament ahir es va presentar el número 19 de Recerca a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, un acte que va anar a càrrec del director de l'Arxiu, Albert Curto; el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Ximo Martorell i la directora dels serveis territorials de Cultura, Victòria Almuni.

Recerca va publicar-se per primera vegada el 1995 i des de 1999 s'edita periòdicament amb un breu parèntesi els dos últims anys amb motiu de la pandèmia de Covid-19. Pel que fa al número 19 conté una desena d'articles centrats en diferents temàtiques i moments cronològics. "Es tracta d'articles inèdits, en rigorositat acadèmica i de l'àmbit territorial de l'antiga diòcesi de Tortosa", ha dit Curto.

Quant al contingut del número 19 de Recerca inclou una reflexió al document parcial conservat a l'Arxiu del conegut mite del Preste Juan, d'Abel Vázquez; els frescos del convent de Sant Francesc de Morella, d'Ariadna Lluch; les relacions epistolars institucionals de la ciutat de Tortosa durant el segle XIV, d'Agustí Campos; una aproximació al món dels pescadors, de Toni Cartes; la relació de Maria de Castella amb Tortosa, de Carme Rosario; l'església de Tivissa, de Jordi Marquès; la documentació referida a l'argenter Domingo Bernat, de Jacobo Vidal; el patrimoni i gestions de les monges santjoanistes de la Ràpita, de Pilar Reverté; la literatura de Tortosa entre el 1821 i el 1878, d'Enric Querol i els fluxos migratoris entre les Terres de l'Ebre i Olesa de Montserrat, de Carles Millàs.

La revista d'investigació històrica es pot trobar en biblioteques i centres d'estudis i mitjançant un conveni subscrit amb l'Institut Ramon Muntaner i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya forma part del dipòsit de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO), un fet que permet ampliar la difusió dels articles.