Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

Els consells comarcals ebrencs treballen per garantir una temporada de recollida de fruita segura

Els consells comarcals ebrencs treballen per garantir una temporada de recollida de fruita segura
21/07/2020

Avui dimarts s'han reunit a la seu del Consell Comarcal del Montsià els presidents i presidentes dels consells comarcals de les Terres de l'Ebre: Joan Roig (Montsià), Neus Sanromà (Terra Alta), Gemma Carim (Ribera d'Ebre) i Xavier Faura (Baix Ebre). També han assistit, però de forma telemàtica: la directora dels serveis territorials de Salut de les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà; el sotsdirector de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Conrad Cases; la directora dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Rossana Fatsini i eldirectordels serveis territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jesús Gómez. La reunió ha tingut com a objectiu articular un protocol, mesures de prevenció i mesures de seguretat, en previsió de l'arribada de les persones que venen a treballar durant la temporada de verema a la Terra Alta i la de la recollida de cítrics al Montsià-Baix Ebre.

Per compaginar l'activitat de recollida de fruita i la prevenció de la Covid-19, durant la reunió, s'han establert cinc punts clau:
Dimensionar: Cal comptabilitzar de la manera més precisa possible el volum de persones que mobilitza la campanya.
Dissuadir: El sector s'emplaça a donar un missatge nítid que evite un possible "efecte crida" de persones sense contracte. Ha de quedar clar que enguany no es precisa més personal de l'habitual, Analitzar: Fer un seguiment sanitari acurat dels temporers a través de l'acompliment de mesures estrictes d'higiene, distanciament i presa de temperatura corporal. També es proposa incentivar la realització de proves diagnòstiques massives al personal contractat.

Protocol·litzar: Necessitat d'un document amb recomanacions d'actuació davant del risc COVID-19 per la campanya 2020. Es tracta d'identificar en cada etapa els possibles riscos, incorporar les mesures per evitar‐los i identificar els responsables de fer‐los complir.
Centralitzar: amb el propòsit de treballar amb operativitat i agilitat, es demana la creació d'una comissió de seguiment permanent, amb vocació supramunicipal i integrada per membres representatius dels sectors i de les administracions implicades.

El president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig, ha volgut remarcar que la salut dels treballadors i de la població és la principal prioritat: "En un context de pandèmia i d'emergència sanitària, cal garantir la deguda protecció de la salut de totes les persones que intervenen en el sistema de producció, manipulació i transport de la fruita. I també la salut de la població en general en un moment en què determinats municipis productius creix el nombre d'habitants per la presència de persones que hi resideixen temporalment", ha dit Roig. Per la seua banda, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, ha explicat que l'objectiu de la trobada és evitar que es reprodueixi la situació que es viu al Segrià: "Hem de garantir una acollida digna als temporers i establir les mesures de prevenció de la Covid-19 als seus llocs de treball."

Els consells comarcals de les Terres de l'Ebre han acordat realitzar una recollida d'informació i de dades de les seues respectives comarques: nombre de temporers, equipaments per aïllar possibles casos positius, llocs perquè pernocten els temporers, etc. Finalment, s'han emplaçat a una pròxima reunió el dijous 13 d'agost, on presentaran les dades recollides.