Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova uns pressupostos centrats en les polítiques socials

Imatge
 
El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova uns pressupostos centrats en les polítiques socials
Les àrees d’atenció a les persones i de foment de la cohesió social són les prioritats per aquest 2012. Conjuntament, representen un 50% del pressupost
30/12/2011

El Ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat, amb els vots favorables de CIU i PP, l’abstenció d’ERC i el vot en contra PSC, els pressupostos de l’exercici 2012. Un pressupost que ascendeix a 9.721.073,44, un 3,73% menys respecte a l’any anterior, i que centra gran part de l’esforç públic en les polítiques socials.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, ha destacat “que aquests pressupostos són realistes, es basen en l’austeritat i eficiència i s’adapten a l’actual context d’adversitat econòmica”. Alhora, el president ha afegit que “han de permetre reorganitzar els diferents serveis comarcals, garantir-ne la qualitat i la possibilitat de reducció de costos i, alhora, fixar un full de ruta per tal de donar resposta a noves demandes ciutadanes i dels propis municipis de la comarca”.

Les polítiques socials, englobades en les àrees d’atenció a les persones i de foment de la cohesió social, representen la part més important del pressupost ja que es destinen més de 4 milions i mig d’euros, un 50% del pressupost. En aquest sentit, Soler ha subratllat que “les polítiques socials han de centrar gran part dels esforços públics per pal•liar o, si més no, disminuir els greus efectes de l’actual conjuntura econòmica”. Així, des del Consell Comarcal del Baix Ebre es dóna prioritat a les tasques que ajudin a les persones com, per exemple, el servei d’assistència a domicili, el transport adaptat per a persones de mobilitat reduïda o discapacitats, les ajudes de desplaçament, els ajuts individuals de menjador, etc.

A banda de l’àmbit social, un altre aspecte prioritari per al Consell Comarcal, en l’exercici 2012, és l’àmbit de la dinamització econòmica. Així es destinarà un 10% del pressupost amb la finalitat d’impulsar accions que contribueixin a reactivar l’economia de la comarca i afavoreixin la creació de nous llocs de treball. En aquest apartat, cal recordar, per exemple, la sol•licitud de subvenció al programa LEADER per fer front a l’ampliació del Viver d’Empreses de Camarles, enunciar la sol•licitud de diversos programes en l’àmbit de la dinamització econòmica o l’aposta per continuar assessorant les noves idees empresarials de la comarca a través del Pla Inicia. El pressupost del Consell Comarcal en l’àmbit de la dinamització econòmica i tenint en compte el pressupost de la societat Baix Ebre Innova, que gestiona el Viver d’Empreses de Camarles propietat del Consell Comarcal, ascendeix a més de 1.100.000 € l’any 2012.

L’àrea de Territori i Sostenibilitat disposa d’un pes específic ja que representa un 26% del pressupost del Consell Comarcal. Des d’aquesta àrea es gestiona tot el relacionat amb polítiques d’habitatge, la gestió de les depuradores de la comarca, els plans de protecció civil, entre d’altres serveis.

Finalment, l’àrea d’Afers Interns disposa d’un 15% del pressupost, amb 1.229.000€. En aquest sentit, l’import de les remuneracions del personal representen una disminució del 15,43% respecte del pressupost inicial de l’exercici anterior. En gran part, a causa de la no convocatòria, fins al moment, de casa d’oficis ni plans d’ocupació. Al mateix temps, en el proper exercici es rebaixarà l’endeutament de la corporació amb una aportació de més de 124.000€.

Cal esmentar que, des de l’inici d’aquesta legislatura, s’ha procedit a realitzar un pla d’ajust per reduir les despeses no productives a les quals havia de fer front el Consell Comarcal – aigua, energia elèctrica, telèfon, material oficina, combustible, assegurances...– Aquesta tasca ha estat prioritària per poder tancar un pressupost sense haver de fer reestructuracions més dràstiques i podent mantenir, d’aquesta forma, el nivell de serveis actuals sense incórrer en un dèficit inicial. Aquest pla d’estalvi s’ha quantificat, fins al moment, en uns 100.000 €. D’aquesta forma, el capítol 2 de despesa corrent s’ha vist reduït en un 5,85%. Al mateix temps, també s’ha dut a terme una previsió d’ingressos molt prudent.

En el plenari d’avui, també s’han tractat altres temàtiques. Així s’ha aprovat el conveni a signar amb el Consorci Administració Oberta de Catalunya per a la prestació de serveis d’assistència tècnica, l’actualització del conveni de la prestació dels Banc d’Ajudes Tècniques (BAT) signat amb els ajuntaments de la comarca, l’actualització del conveni marc per a la prestació dels serveis socials d’atenció primària signat amb els ajuntaments de la comarca i el Pla d’assistència i suport en matèria de protecció civil del Consell Comarcal del Baix Ebre.