El Baix Ebre, la comarca ebrenca on més creix l'ocupació
L’economia de les Terres de l’Ebre continua creixent, però ho fa a un ritme més lent. Així ho constata el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre que trimestralment elabora la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV (CELiR) i que avui s'ha presentat al Consell Comarcal del Baix Ebre. El director del Butlletí, Juan Antonio Duro, ha assenyalat que tot i el creixement continuat de l’economia ebrenca al llarg de cinc anys consecutius, “es confirma la desacceleració que veníem apuntant els últims trimestres”. La presentació de l'acte ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura.
Durant el segon trimestre de l’any, el nombre total d’afiliats a la Seguretat Social va ser de 54.676 persones, 630 més que el mateix trimestre de l’any passat, el que representa un creixement interanual de l’1,2%. “És la xifra d’ocupació màxima des de la recuperació la crisi, però és el segon trimestre de l’any en què menys ha crescut l’ocupació des del 2014”, apunta Duro. Una altra dada preocupant és la davallada que ha experimentat el sector industrial, en el qual l’ocupació ha baixat un 1,7%, després de dos anys de creixement continuat. També l’agricultura ha davallat aquest segon trimestre de l’any, en un -2,2%. Per contra, el sector de la construcció ha estat el que més ha crescut en un 4,7% i ja porta tres anys consecutius de creixement. El sector serveis també creix amb un 0,9%.
Per comarques, el Baix Ebre és la comarca que més ha crescut aquest trimestre, amb un 3%, seguida del Montsià, un 0,6%. Mentre que a la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre s’ha enregistrat un descens de l’ocupació d’un -0,2 i -4,2%, respectivament.
Per la seua banda, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, ha manifestat que el sector públic i el privat han de treballar conjuntament per fer créixer l’economia ebrenca. “Malgrat que el Baix Ebre és la comarca que més creix, l’estudi constata una desacceleració. També és preocupant la caiguda de l’ocupació al sector industrial, mentre que el creixement de llocs de treball es centren en la construcció i no en sectors en gran potencial a les nostres terres com són el turístic o l’agroalimentari”, ha assenyalat Faura.
Pel que fa a l’atur, la taxa de desocupats ha continuat caient durant el segon trimestre del 2019. El nombre de desocupats s’ha situat 8.678 persones, 619 menys que l’any anterior. Com a dada positiva cal remarcar que la franja on més ha baixat el nombre de persones desocupades és en els de llarga durada. Per contra, els contractes temporals de tres mesos continuen sent els més nombrosos. Així durant aquest segon trimestre del 2019 s’han formalitzat 5.931 contractes i només un 7,4% han estat indefinits.